Cornell tekniği, Profesör Walter Pauk tarafından öğrencilerin okuduğunu ve dinlediğini anlama başarısını arttırmak için Cornell Üniversitesi’nde geliştirilen bir not alma tekniğidir.

Hayatımızın pek çok alanında derste, konferansta ya da katıldığımız toplantılarda not tutmamız gerekiyor, ancak duyduklarımızı bire bir yazmak doğru mu? Her söyleneni yazmaya çalışırken asıl anlatılanı kaçırabiliyor, karmaşık ve anlamsız notlar alabiliyoruz.

Peki doğru şekilde etkili not nasıl alınır? Bir süre önce kendim için araştırma yaparken Cornell Tekniği’ne denk geldim ve etkili not alma tekniklerin başında gösterilen Cornell tekniğini uygulamaya başladım.

Etkili not tutmak için Cornell tekniğini uygulamak isterseniz, yapmanız gerekenler hiç de zor değil.

Cornell tekniğini defterinizde, ajandanızda, boş bir A4 sayfasında kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Etkili Not Tutmak İçin: “Cornell Tekniği”

Yapmanız gerekenler;

  • Sayfanın üst kısmına toplantının amacı, dersin adı gibi başlık ve tarih gibi daha sonra notlarınızı kolay hatırlayabileceğiniz bilgileri yazmak için boşluk bırakın.
  • Notlarınızı almak için sayfanın sağ tarafına geniş bir alan bırakın. Toplantı sırasında en çok kullanacağımız alan burası. Slaytlarda yer alan grafikleri ve dinlediklerinizi bu alana yazmalısınız ancak her şeyi yazmamaya özen gösterin. Sıklıkla tekrar edilen, anlatıcı tarafından vurgulanan, örneklendirilen konuları not almaya çalışın. Aklınıza gelen soruları bu alana yazabilirsiniz. Eğer farklı bir konuya geçiliyorsa boşluk bırakarak not almaya devam edin. Uzun cümleler ile not almak yerine kısaltmalar, maddeler ya da sembollerden faydalanın. Böylelikle yer tasarrufu da sağlamış olursunuz.
  • Anahtar kelimeler, fikirler, konu hakkındaki sorularınızı yazmak için ise sağ kısma nazaran daha dar kalacak şekilde sol tarafı kullanın. Bu alanı dersten ya da toplantıdan sonra doldurmalısınız. Konuşulanların üzerinde geçin ve anahtar kelimelerinizi çıkarın. Bu alana yazacağınız anahtar kelimeler bir anlam ifade etmeli.
  • Alt kısımda “Özet” alanı bulunacak. Özet kısmında kendinize ait cümleler kullanmalısınız.

 

Cornell tekniğini uygulamaya başladıkça, aslında her şeyi yazarak düzgün ve etkili notlar almanın ne kadar zor olduğunu fark edeceksiniz. Unutmayın, etkili notlar almakta anahtar kelimemiz “anahtar kelimeler çıkarmak”. Merak etmeyin etkili not almak için Cornell tekniğini pratik yaptıkça daha rahat anahtar kelimeler üretebileceksiniz.

Evet, notları Cornell tekniğine göre aldık peki bu notlar ile nasıl çalışacağız? Cornell tekniği ile alınan notlar üzerine çalışırken sayfanın sağ bölümü kapatılır ve anahtar kelimeler üzerinden konular hatırlanmaya çalışılır. Tüm notları gözden geçirdikten sonra bir arkadaşınıza bu dersi ya da toplantıyı nasıl anlatırdınız bunu düşünün.

Walter Pauk, tekniğini “Kaydetme”, “Kısaltma”, “Tekrarlama”, “Yansıtma”, “Gözden Geçirme” ve “Örnekleme” olarak 6 madde ile özetlemiştir.

Bu teknik ile etkili not almakla kalmıyoruz, aynı zamanda aldığımız notları organize etme ve anlamlandırma alanlarında kendimizi geliştiriyoruz. Siz de bu tekniği uygulayarak not alma yöntemlerinizi çeşitlendirebilirsiniz.