“Tekirdağ’ın canlı tarihi” denir onun için. Araştırmacı yazar Mehmet Serez. 1929 Tekirdağ doğumlu, 86 yaşında koca bir çınar. Tekirdağlıların derin saygı duyduğu bir isim.

Ataları Yunanistan’ın Serez (Serres) şehrinden göç etmişler. Bugüne kadar 40 tane eseri yayınladı Serez’in, sonuncusunun ismi “Tekirdağ’ın Tarihi Çeşmeleri ve Selsebilleri”. Yüzlerce konferans verdi, onlarca sergi açtı, yüzlerce plaket ve onur ödülüne sahip. Tekirdağ’ın tarihini öğrenmek için akla gelen ilk kişi. Valinin, belediye başkanının, Tekirdağlı birçok yöneticinin önünde saygıyla eğildiği biri.

1964 yılından bu yana dernekçilik konusunda da hatırı sayılır bir geçmişe sahip Mehmet Serez. Tekirdağ’da birçok derneğin kuruluşuna öncülük eden Serez, Tekirdağ Türk Ocağı’nı kurduktan sonra uzun yıllar Tekirdağ Namık Kemal Evi’ni (Namık Kemal Müzesi diye de bilinir) yöneten Namık Kemal Derneği’nin başkanlığını yürüttü. Ayrıca 1963’ten bu yana Tekirdağ’da aralıksız olarak düzenlenen Kiraz Festivali’nin kurucularından biri Mehmet Serez.

Kısacası kendisini Tekirdağ’a ve Tekirdağ tarihine adamış kıymetli bir büyüğümüz. Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesinde Muratlı Caddesi’nin hemen başında şirin bir araştırma ofisi var. Hiç boş kalmıyor bu ofis. Gazetecilerin röportaj için sıklıkla uğradığı, belgesel yapımcılarının Serez’in birikimlerinden faydalanmak için geldiği tarih kokan bir mekan adeta…

Düzenleme: Mehmet Sezer amcamız vefat etmiştir. Ofisi artık açık olmayacak, böyle isimler bizim hiç unutamayacağımız yerlerde, nur içinde yatsın.